87% van de moeders in Nederland heeft te maken met momshaming.

87% van de moeders in Nederland heeft te maken met momshaming en krijgt kritiek op de wijze waarop ze het moederschap aanpakt, blijkt uit recent onderzoek van Kek Mama. Daarom draaien wij dit jaar wederom de campagne mombracing (‘mothers embracing’, red). In deze tegenhanger van momshaming roepen we alle moeders op om elkaar te complimenteren in plaats van te bekritiseren. Kek Mama editie 3 ‘Jij bent de beste’ staat geheel in het teken van mombracing. 

“Soms doen mensen uitspraken over je kinderen of over jou waardoor het voelt alsof je keel wordt dichtgeknepen. Dat beschadigt een mens best een beetje” – Kim Kötter

Vriendinnen Kim Kötter en Kirsten Schilder geven in Kek Mama 3 een openhartig interview. Zij bespreken de ins- en outs van hun vriendschap. De twee staan altijd voor elkaar klaar, ook in moeilijke periodes, zoals het einde van Nick en Simon. Kirsten: “Ik was enorm zenuwachtig. Ik wilde tijdens die uitzending niemand bij me hebben, behalve de kinderen en Kim. Samen beleefden we dat moment, met een lach en een traan.” Waar de twee elkaar altijd steunen, liggen ze op sociale media weleens onder vuur. Kim: “Soms gooien mensen uitspraken over je kinderen of over jou over de schutting waardoor het voelt alsof je keel wordt dichtgeknepen – dat beschadigt een mens best een beetje.” Hoog tijd dus voor een tegengeluid met onze Mombracing campagne.

 

Mombracing

Inmiddels geeft 87% van de moeders aan dat zij te maken hebben met momshaming. Zeker tien procent krijgt wekelijks kritiek van vriendinnen, collega’s, schoolpleinmoeders of hun (schoon) moeder. Veertig procent van de moeders geeft aan dit vooral op social media te zien. Kek Mama gelooft dat we als moeders elkaar moeten supporten. Het is al moeilijk genoeg je weg te vinden in de jungle van het moederschap. Oprechte aandacht voor elkaar en een compliment uit het hart is zoveel waard. BN’ers Kim Kötter, Kirsten Schilder, Shary-An Nivillac, Nina Pierson en Sanne Akkerman zijn het hier roerend mee eens en springen op de bres voor mombracing. Ze zetten hun favoriete medemoeder in het zonnetje in Kek Mama 3 en hebben ook nog een compliment voor de lezeres in de vorm van een video.

 

Compliment

Een maand lang roept hoofdredacteur Kek Mama Jannine Berkelaar via alle kanalen van Kek Mama moeders op: “Laten we met zijn allen eens mild zijn in plaats van kritisch, want ook je collega-moeders doen hun stinkende best. Vertel die schoolpleinmoeder of vriendin wat je zo in haar waardeert. Dat werkt aanstekelijk en je krijgt er zelf ook een goed humeur van. Deel je compliment op social met #mombracing.”

Om onze editie inhoudelijk te maken, hebben we een enquête gehouden onder onze Kek Mama lezeressen. Hieronder een aantal bevindingen:

– 87% heeft weleens te maken met momshaming: kritiek op de wijze waarop je het moederschap aanpakt.

– 10% van hen krijgt zelfs wekelijks kritiek van vriendinnen, collega’s, schoolpleinmoeders of hun (schoon)moeder.

– 92% vindt dat moeders elkaar moeten ondersteunen in plaats van bekritiseren.

– 64% komt voor de ander op als ze merkt dat diegene onder vuur ligt in het openbaar of op sociale media.
-Bijna 70% vindt dat het geven van je mening een andere moeder niet helpt

-94% is het eens dat moeders elkaar moeten steunen in plaats van bekritiseren

 

Bron: Kek Mama – Mombracing onderzoek 2023

Wil jij ook 5 miljoen jonge gezinnen bereiken?

Wij verbinden jouw merk