Zzp’er worden, wat moet je als influencer weten?

Als beginnend influencer houd je je waarschijnlijk helemaal niet bezig met het worden van zelfstandige zonder personeel (zzp’er). Naarmate je groter wordt en merkt dat het zijn van influencer een fulltimebaan is, kan je gaan nadenken over het worden van zzp’er. Maar waar begin je dan? Er zijn veel dingen waar je aan moet denken wanneer je zzp’er wil worden en dit kan nogal overweldigend zijn. Om alle influencers een zetje in de juiste richting te geven hebben wij een overzicht gemaakt van alle belangrijke zaken die jij, als influencer moet gaan regelen.

Inschrijven bij de KVK 

De eerste stap is de inschrijving bij de KVK. Dit kan je voor het grootste gedeelte gewoon online regelen. Als eerste moet je dan bedenken welke rechtsvorm je aanneemt. De rechtsvorm eenmanszaak is geschikt voor jou als influencer. Hierna kan je inloggen met je DigiD om het inschrijfformulier in te vullen. Hierin worden dingen gevraagd als contactgegevens, persoonsgegevens, adres onderneming, naam onderneming, beschrijving onderneming en de startdatum van je onderneming. De naam van je onderneming is erg belangrijk. Deze kan je namelijk in de toekomst niet veranderen zoals je wel kan doen met je Instagramnaam. Denk hier dus goed over na.

Als laatst controleer je je gegevens en plan je een afspraak in. Tijdens deze afspraak controleert de KVK-medewerker jouw legitimatie en of je aan alle inschrijfvoorwaarden voldoet. Ook betaal je een eenmalige inschrijfvergoeding van €51,95 tijdens de afspraak.

 

Let op!

Het is erg belangrijk om als influencer duidelijk te weten wat jouw toekomstplannen zijn. Omdat jouw beroep nog relatief nieuw is, vind de KVK het erg belangrijk om te weten wat jouw toekomstperspectief is.

Belastingaangifte en urenregistratie

Wanneer je je hebt ingeschreven bij de KVK ontvang je een BTW-nummer. Met dit nummer kan je btw terugvragen wanneer je btw hebt betaald. Als zzp’er moet je rekening houden met verschillende fiscale verplichtingen.  Welke fiscale verplichtingen dat zijn kan je hier vinden.

Naast belastingaangifte moet je ook je uren bijhouden. Dat is handig voor jou om te zien hoeveel tijd jij kwijt bent aan de activiteiten. Daarnaast is het verplicht om je uren bij te houden wanneer je in aanmerking wil komen voor bijvoorbeeld startersaftrek of zelfstandigenaftrek. Je moet in dat geval aan de Belastingdienst kunnen aantonen dat je 1225 uur hebt gewerkt aan je onderneming.  

KOR-regeling

De meest interessante regeling voor influencers is de KOR-regeling. KOR staat voor kleine onderneming regeling. Met deze regeling heb je vrijstelling van BTW. Wanneer je niet meer dan €20.000 per kalenderjaar verdient kom je in aanmerking met deze regeling.

Wil je weten of je hiervoor in aanmerking komt? Klink dan hier om op de website van de overheid te komen.

 

Risico’s

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor alle risico’s. Het afsluiten van verzekeringen is bijvoorbeeld niet verplicht, maar wel handig om goed voorbereid te zijn op alle risico’s. De belangrijkste verzekeringen voor jou zijn:

Pensioen

Rechtsbijstand

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

 

Andere belangrijke zaken om rekening mee te houden wanneer je zzp’er bent, of wil worden:

Je bouwt geen pensioen op.

Je bent eigen baas en dus aansprakelijk voor eventuele schade en het niet nakomen van afspraken.

Administratie moet je zelf bijhouden of uitbesteden aan een boekhouder of accountant.

Je ontvangt geen nettobedrag: over je winst moet je nog belasting afdragen.

 

Mocht je nog meer vragen hebben kan je altijd contact opnemen met een boekhouder of de klantenservice van de KVK. Zij kunnen naar jouw persoonlijke situatie kijken en je daarna verder helpen.

 

Ben jij influencer en wil jij onderdeel worden van Familyblend the Agency? Neem dan contact met ons op via het contactformulier

 

Klik hier voor de website van de KVK.

Wil jij ook 3 miljoen jonge gezinnen bereiken?

Wij verbinden jouw merk