Alles wat jij moet weten over affiliate marketing!

Affiliate marketing is een zuivere, eerlijke en transparante vorm van adverteren. Er wordt alleen afgerekend tussen adverteerder en publisher wanneer er resultaat is geleverd. Dit kan een sale, een lead of een klik zijn. Over deze kosten worden vaste afspraken gemaakt. Zo weet je als klant/ webshop direct waar je aan toe bent. Men noemt dit ook wel performanced based marketing.

Bedrijven die deze dienst bieden beschikken over een netwerk van vele duizenden publishers. Met affiliate marketing kun je dus eenvoudig veel bereik en omzet genereren, zonder hoge kosten vooraf en met een reeds bekende Return On Investment (ROI).

Hoe werkt affiliate marketing?

Affiliate marketing begint bij een webshop of een actie van een webshop. Deze is door middel van promotie materiaal zichtbaar op verschillende publisher platformen. Deze platformen zijn niet per definitie gelinkt aan de webshop. Dit zijn externe zelfstandige platformen met eigen bereik. Het promotiemateriaal bestaat uit banners, tekstlinks of een productfeed (product, prijs, omschrijving).

De bezoeker klikt via een promotie door naar de webshop van betreffende adverteerder. In de webshop doet de consument een aankoop. Deze wordt gemeten door slimme techniek van ons affiliate netwerk. De publisher ontvangt hiervoor op haar beurt een afgesproken vergoeding van de adverteerder. Via ons affiliate netwerk wordt zo de kans geboden tientallen samenwerkingen aan te gaan via één partij die zorgt voor de techniek, tooling, communicatie en facturatie. Ons Familyblend – Awin netwerk.

Naast resultaat zorgt promotie van publishers ook voor herkenning en versterking van het merk (awareness). Affiliate marketing heeft dus ook branding waarde waar je niet extra voor betaald.

Hoe begin je met affiliate marketing?

Het is belangrijk om een goed doordachte affiliate marketing strategie te hebben voordat je hiermee start. Belangrijk om te weten is dat affiliate marketing actiematige, end of the funnel marketing is. Het is dus echt een kanaal om te oogsten (niet om te zaaien). 

Om dit goed te doen moet je rekening houden met verschillende zaken. Het is altijd van belang om goed te communiceren met publishers en continue relevante zaken te delen (acties, nieuwe collecties etc). Het is ook echt een samenspel MET de publishers. Denk bij een goed campagne ook aan een gezonde publisher mix. Zo ben je op verschillende plekken in de customer journey zichtbaar. Publisher waar je aan kan denken zijn: bloggers, vergelijkers, shopping portals, search platformen, loyalty platformen, voucher sites, closed user groups, Google shopping partners (CSS) en tech partners. Ook is het mogelijk om influencers in te zetten die gebruik maken van deze techniek. Op deze manier combineer je creatieve content (awareness) met resultaat (performance). Dit gebeurt vrijwel altijd op een hybride verdienmodel waarbij je naar de variabele vergoeding ook een vaste bijdrage inzet.

Kort samengevat is het dus belangrijk om voorafgaand aan de campagne een goede affiliate marketingstrategie te bepalen. En uiteraard kunnen wij hierbij meedenken en adviseren. Nadat de affiliate campagne breed is opgestart kan er worden geoptimaliseerd om het best mogelijke resultaat te behalen.

Waarom affiliate marketing bij Familyblend?

Als specialist van de doelgroep bieden we de best passende oplossing voor jouw doelstelling. Hierbij kunnen we onze andere tools, content marketing, influencer marketing en data marketing goed combineren met affiliate marketing. Daarnaast beschikken we over het breedste netwerk publishers dat naadloos aansluit op de behoeften en interesses van deze bijzondere doelgroep. 

Door onze jarenlange ervaring en kennis te delen zorgen we samen met partner Awin dat jij maximaal jonge gezinnen bereikt en dat jouw campagne optimaal rendeert! Je ontvangt toegang tot een netwerk van duizenden affiliate publishers via een systeem dat inzicht en transparantie biedt via tracking, tooling, facturatie en reporting. Affiliate marketing wordt bij ons aangeboden in combinatie met dedicated accountmanagement en een service level agreement in partnership met Awin. We doen dit samen met Awin als één partij!

Artikel geschreven door Kees Jan Den Hollander, Affiliate marketing specialist binnen Familyblend.

Wil jij ook 3 miljoen jonge gezinnen bereiken?

Wij verbinden jouw merk